Perusanarkisti, peruspanteisti

”Hei, ovi oli auki. Voiko tänne tulla?”

Kaksi nuorta naista seisoi epävarmoina yli satavuotisen huvilan ovella. Ovi­aukosta leijaili nenäkäytäviin noentuoksu, joka lehahtaen voimistui, kun avasit asuinkellarisi oven ja ka­pusit portaat ylös. Hymyilit kaksin hampain, sillä enempää sinulla ei ollut jäljellä.
”Kielsikö joku tule­mas­­­ta?”
Nuo­ret katselivat hämmentyneinä ryysyihin pu­keu­tunutta ikämiestä, jonka nokeentuneet sormet muis­tuttivat uu­ni­peru­noi­ta.
”Tämäkö ei ole yksityisaluetta?”, toinen naisista kysyi.
”Yksityisalue on hautaus­maal­­la”, sanoit ja kehotit tu­tustumaan huvilan esineistöön.
”Kaikki on kaupan, kunhan hinnasta sovitaan.”
Huvilan ylitsepursuavaa tavaranpaljoutta olit kerännyt vuosikymmenet, tyhjentänyt kuolin­pesiä ja ka­san­nut tuo­­ta loputonta aar­re­­ait­taa – mennyttä aikaa. Aris­to­te­les kirjoitti aikanaan suurisieluisesta ihmisestä kuin sinua ku­vail­len: ”Hän hankkii mieluum­min hyödyttö­miä ja kauniita esineitä kuin hyödyllisiä ja voittoa tuot­tavia.” Sama suu­risie­luisuus oli läsnä kaikessa muussakin, mitä olit. Ulkonäkösi ei määritellyt aristo­kraa­tillista ylväyttäsi, vaan se oli osa sitä vaatimat­tomuutta, joka yhdistää sinut maailmankaikkeuteen.
Tiesit, että olit auttanut monia. Olit ollut synnyttämässä myös Nuorisosäätiötä ja Aseman Lapset -yhdistystä, jotka tänäkin päivänä auttavat nuoria löytämään itseään yhteiskunnan puristuksessa. Pidit kuitenkin huo­len sii­tä, ettei sinusta koskaan tullut auktoriteettia. Vetäydyit aina sivuun liikkeistä, joissa olit toiminut alulle panevana voimana ja annoit nuoremman ikäluokan ottaa ohjat.
Toisinaan sinut myös siirrettiin syrjään, sillä toimit omalla tavallasi. Kun satuit saamaan diakonina toimiessasi virka-asunnon, majoitit sinne asunnottomia. Mannerheimin Lastensuojeluliitossa palkkasit töihin enti­si­ä puliuk­koja etkä ymmärtänyt, mitä kovapalkkaiset vanhat äijät hie­nois­sa toimis­toissaan tekivät lasten­suo­­je­lu­työs­sä. ”Missä si­nun toimistosi on?”, saattoi joku kysyä. Suoristit likaista villapaitaasi, laskit salkkusi ja sa­noit: ”Tässä näin.”
Olit etujärjestöihminen heille, joilla ei sellaista ollut. Et kuitenkaan asettanut rooleja, sillä niillä korostetaan vain omaa arvoa. Menit omana itsenäsi sin­ne, mis­sä he olivat: eivät syrjäyty­neet, vaan syrjäytetyt. Näit ahneuden lävitse ja toimit koko elämäsi valtarakenteita ja korruptiota vastaan. Siksi sait paljon vastustajia, mut­ta he eivät ymmärtäneet, ettet oikeastaan välittänyt heidän kamppailuistaan. Muut menettivät yö­unensa ja likasivat itsensä painiessaan kaltaisesi noki­­kolarin kanssa. Se sinussa oli kaikkein kauneinta: olit niin riippumaton ihmis­mielen luomista ehdollistumista.
”Minulla on ollut vähän vaikeaa. Olen ollut masentunut”, uskoutui huvilaasi saapunut tyttö si­nulle. Olit pu­heillasi herättänyt luottamusta, ilmentänyt viisautta.
”Ei masennus ole sairaus. Se on se aika, kun las­keu­­­­dut omaan sisimpääsi.”
Tyttö katseli sinua ihmeissään.
”Minusta tuntuu, etten koskaan osaa elää nor­maa­lia elä­mää”, hän sanoi.
”Tuo niin sanottu normaali elämä ei ole mitään muuta kuin lau­maelä­mää.”
Niin. Sinultakin kysyttiin aina nuoresta pitäen, mikset voi olla kuten muut, mutta halusit pääs­­tää irti kaikesta ja luoda oman elämäsi. Sellainen pelotti muita. ”Sinusta tulee yksinäinen, masennut vie­lä”, si­nul­­le sanottiin. Jos sinulla oli elämässäsi ollut vähänkään vaikeampaa, olit alkanut tuijottamaan tul­ta. Siellä näit omat kasvosi.
Sanoit, että jokaisessa meissä asuu narsisti. Narsismi on vain valjastettava oikein, kehitettävä itsetuntemusta ja luovuttava kaikesta yli­mää­räi­sestä. Sinunkin narsismisi oli ollut joskus tuhoavaa: nuorena halusit näyttää, pyö­rit jengeissä ja puolustit mi­nääsi väkivaltaisesti. Kun sitten sattumien kautta, kukaties kohtalon sanelemana sait käsiisi psykoanalyyttisen opin kehittäjän, Erich From­min kirjan, oli se tärkeä tekijä sille, että aloit nähdä itsesi uu­dessa valossa.
Sovelsit narsismisi jouk­konar­sis­miksi. Se on Frommin kehittämä termi ihmisen taipumukselle hakeutua joukkoihin ja alistua valtarakenteisiin saadakseen turvaa ja suojaa. Sinun tapauksessasi kyse oli kuitenkin positiivisesta joukkonarsismista, joka ilmeni ihmisten yhdistymisenä niissä hyvää tekevissä liikkeissä, joita olit synnyttämässä. Työ­si valjasti narsismisi yh­teiseksi hy­väksi, avasi väylän toiminnalliselle altruismille, jonka olit aina tuntenut oikeaksi sydämessäsi.
Klassinen musiikki soi porraskäytävässä, kun hyvästelit nuoret vieraasi.
”Olipa omituinen kirpputori! Parempi kuin mielenterveystoimisto”, huudahti heistä toinen lähties­sään.
Hymyilit ja kaivoit taskustasi pus­sillisen lei­vän­muruja. Kun astuit ovesta ulos, lennähti joukko variksia aidalle, jonka takana junaraiteet yhä tänäkin päivänä kul­kevat keskellä syksyistä Helsinkiä. Varikset seurasivat sinua tarkkaavaisina nähdäkseen, minne tulisit muruset las­kemaan.
Olit aina toiminut luonnon hyväksi. Olit mukana laittamassa aluilleen myös suomalaisen politiikan vihreää aaltoa, vaikka myöhemmin et säästellyt tuimia sanojasi kertoessasi, mitä mieltä olet nykypäivän vihreistä. Sanoit, ettei luontoa kuulu suojella, vaan sitä on puolustettava. On väärä asenne turvata luon­to jälkipolville, sillä sitä on puolustettava, jotta koko eläinkunnalla olisi hyvä olla tässä ja nyt.
Me kuu­lum­me kaikki tänne. Jos haluamme löytää Jumalan, on se löydettävissä meistä jokaisesta.
Aulis Juneksen muistolle (16.8.1938 – 30.9.2023)
Kirjoitus perustuu omiin keskusteluihini Auliksen kanssa ja kokemuksiini hänen Linnunlaulun huvilallaan. Kun hänen kanssaan alkoi jutella, niin pois oli vaikea päästä pitkään aikaan. Jatkuvan puhetulvan väliin jäi harvemmin hetkiä, joina olisi saanut itse mitään tarkentavaa kysymystä kummempaa sanotuksi. Vaan, kun itsensä siirsi syrjään ja alkoi kuunnella, sangen nopeasti nokeentuneen ulkokuoren ja voimakkaiden mielipiteiden alta paljastui kuva vaikuttavasta, paljon kokeneesta ja lukeneesta, välittävästä ihmisestä, jollaisia tämä maailma kipeästi kaipaa lisää.
Kuvat on otettu huhtikuun alussa 2017 vieraillessani toista kertaa Auliksen luona.

Kommentit

Seuraa blogia

Elämme syvenevää vastakkainasettelun aikaa. Suurin osa ihmiskunnasta ei tiedosta olevansa osa järjestelmää, joka jarruttaa kehitystämme. Silti toisinkin voisi olla. Se kysyy alati kirkastuvaa näkemystä, totuuteen pyrkimistä ja raja-aitoja kaatavaa välittämistä toinen toisistamme, mutta ennen kaikkea se lähtee siitä, että tietoa on saatavilla ja ongelmakohdat osataan nähdä. Tämä blogi on osaltaan vastaamassa siihen vaatimukseen.